Infill with skill

Infill with skill

The new Science and Engineering Complex (SEC) at Tufts University is a nifty response to a challenging brief.

When it became obvious that Tufts University, located in Medford outside Boston in the US north‑east, had outlived its science and engineering accommodation, at first conventional thinking prevailed. The two historic buildings onsite would have to be moved or demolished, the university brains trust thought.

However, the project’s integrated design team thought differently. It proposed an alternative solution: a smaller new addition that leverages and strengthens the existing buildings through adaptive reuse, thereby creating an integrated complex.

Strategic infill addition

“The new Science and Engineering Complex (SEC) is the product of a strategic infill addition … that creates space for interdisciplinary research in biology, environmental science, and neuroscience while connecting two historic buildings to create a dynamic, community-focused, high-tech hub for open communication and cross-pollination,” say the architects, Payette. 

“The resulting academic precinct addresses the institution’s desire for a critical mass of research and teaching space to support cross-departmental collaborations in an environmentally responsible manner.”  

strategic infill addition

The addition creates a space for open communication and cross pollination

Ambitious energy goals 

Rated LEED Gold (the equivalent of 5 star Green Star), the project client had ambitious energy and sustainability goals, setting aggressive performance targets for the team.  

“The project’s sustainable solutions are integral to its architectural solution, thoughtfully demonstrating the interdependence between sustainability and scientific research,” Payette says. “The SEC serves as the academic and social heart of a precinct much larger than the building itself.”  

The client established an aggressive total energy use intensity (EUI) target of under 1.12GJ/m2/Yr (excluding the vivarium), representing a 77 per cent reduction in energy over a typical laboratory building. Indoor temperatures are managed by a hydronic-based HVAC system coupled with a heat recovery system. 

ambitious energy goals

The project’s sustainable solutions are integral to its architectural solution.

Natural an option  

Offices can be naturally ventilated when outdoor conditions permit, as can the atrium, assisted by otherwise-dormant atrium smoke evacuation fans. This approach has mechanical systems performing double duty, which reduces redundancy.  

Return air from offices and non-lab spaces cascades through the atrium and is returned to the penthouse to pre-heat laboratory makeup, significantly reducing the need to temper laboratory supply air.  

An air-monitoring system continuously samples laboratory air quality and allows the SEC to operate at lower overall ventilation rates, reducing airflow by 33 per cent. 

A high-performance triple-glazed envelope minimises the loads, and allowing for the elimination of perimeter heating. 

natural an option

An air-monitoring system allows the SEC to operate at lower overall ventilation rates.

Ecolibrium – November 2022 cover

This article appears in ecolibrium’s Summer 2022 issue

Want to read more?

AIRAH MEMBERS

Click here to view our archive of issues and features.

NON-MEMBERS

Become an AIRAH member or subscribe to Ecolibrium.

To be or not to be a Honeybee company

To be or not to be a Honeybee company

Employers that care about the wellbeing of their staff, customers, suppliers and other stakeholders do better in the long run, writes Professor Gayle Avery.

A little more (ventilation) conversation

A little more (ventilation) conversation

Almost everyone who works on HVAC in Australia would be familiar with the AS 1668 series. Right now, AS 1668.2 and AS 1668.4 – which between them cover mechanical and natural ventilation in buildings – are open for public comment.

Tight done right

Tight done right

The owners of a Passivhaus residential development in Melbourne’s inner suburbs have adopted a pragmatic approach to design, ensuring the best possible outcome on a site overshadowed by neighbouring buildings. Sean McGowan reports.A certified Passivhaus designer and...

Staying power

Staying power

One test of an award program’s veracity is how well the decision to bestow plaudits is viewed through the lens of time.

(Very) artificial intelligence (well, maybe) – a practical view 

(Very) artificial intelligence (well, maybe) – a practical view 

Recent professional opinions on the use of AI in real-world building applications have raised some concerns with Alan Obrart, L.AIRAH.  Like me, you’ve probably been reading a considerable amount lately about AI, or artificial intelligence.   The ASHRAE Journal, New...

ARBS

Advertisement